На маршруті Camino Podolico відзначили Дні європейської спадщини

У Вінниці уже вшосте відбулися Дні європейської спадщини, в рамках яких цьогоріч особливе місце в подіях було відведено Подільському шляху святого Якова (Camino Podolico). 

Цей пішохідний маршрут став частиною першого сертифікованого культурного маршруту Ради Європи Camino de Santiago. Водночас Дні європейської спадщини (European Heritage Days) – також ініціатива Ради Європи, що включає проведення заходів з популяризації спадщини і відкриття доступу до зазвичай закритих об’єктів. Темою цьогорічного циклу заходів є важливість історичних маршрутів, мереж і зв’язків, які об’єднують різні народи та культури Європи.

Отож, для охочих було організовано проходження першої діляянки маршруту Camino Podolico. 21 вересня група з 10 людей здолала близько 25 кілометрів, пройшовши пішки від костелу Діви Марії Ангельської у Вінниці до Санктуарія святого Йосипа у Гнівані. 

.

Про те, куди і як ходили на Поділлі давні паломники, можна було послухати 26 вересня на лекції від історикині Тетяни Кароєвої. Професорка розповіла про релігійні маршрути, важливі святині Поділля та напрямки, якими прочани прямували до них. Загалом лекція висвітила історичні аспекти і значення паломництва в культурному і духовному житті регіону, який завжди був на перехресті шляхів.

Крім цього цикл заходів ДЄС навколо Camino Podolico включав екскурсії до підземель капуцинського храму, які у давнину призначалися для евакуації під час ворожих нападів, ховання мерців, складування харчів і навіть пивоваріння. 

.

На завершення циклу заходів 2 жовтня пройшла зустріч пілігримів маршруту Camino Podolico. Щоб поділитися своїм досвідом або ж дізнатися більше інформації перед мандрівкою, у Туристичному хабі Visit Vinnytsia зібрались кілька десятків людей. Серед учасників була досвідчена гідеса з хайкінгу Світлана Гордійчук, дослідниця Подільської кухні Олена Павлова, викладачка училища сфери послуг Наталія Рибак та інші. До зустрічі в онлайн-форматі долучилися й учасники з інших українських міст (з Києва, Шепетівки) і навіть з-за кордону (Франція, Туреччина, Швеція).   

«Коли ви вперше стаєте на Шлях, життя змінюється кардинально, тому що зійти з нього неможливо. Шляхи будуть змінюватися, змінюватися будуть люди, але ви будете постійно на Шляху, будете прагнути цієї внутрішньої свободи і нових вражень. Для мене це таке концентроване життя. І коли ви довіряєте Шляху, з вами відбуваються справжні чудеса: ви зустрічаєте людей, які підтримають і допоможуть, які віддадуть ключі від своєї квартири зі словами: "Переночуйте, а зранку залишіть під килимком" – ця довіра неймовірна. Саме цьому навчає Шлях. Цього року, наприклад, я потрапила до Канади, де проїхала 10 тисяч кілометрів, і це завдячуючи тому, що колись на Шляху зустріла людей, з якими тепер товаришую. Тому для всіх охочих, хто ще думає, – ступайте на Шлях, починайте з Camino Podolico, тому що це можливість спробувати себе і можливість пізнати один одного», –  поділилась Наталія Рибак, яка ходила шляхами Каміно в Іспанії та Україні. 

.

«Сamino Podolico – це, напевно, один з тих шляхів, з якого варто почати всі подальші. Адже, по-перше, він лайтовий, по-друге, у вас немає мовного бар'єру, по-третє, майже увесь шлях з покриттям мережі. І в такому безпечному форматі можна отримати масу задоволення, пригоди, і закохатися в це Поділля так, що потім стати його амбасадором на все життя», – додала Олена Павлова, яка пройшла Подільський шлях святого Якова у 2023 році.

Загалом участь у подіях ДЄС навколо Camino Podolico взяли більше сотні людей. 

Координатор проведення Днів європейської спадщини у Вінницькій міській територіальній громаді – департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради.