Естафета українського прапора з Вінниці фінішувала в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела

Акція «Дорога українського прапора по Європі» тривала з 14 травня до 6 червня, а її суть полягала у тому, щоб пронести два прапори України від стартової точки Подільського шляху Святого Якова у Вінниці до кінцевої точки всесвітньовідомого Каміно, де розташований храм з мощами апостола Якова. 

Учасники передавали естафету один одному і таким чином прапори України мандрували 3580 кілометрів за маршрутом: Вінниця – Кам'янець-Подільський – Карлсруе (Німеччина) – Сантьяго-де-Компостело (Іспанія). Зрештою один з прапорів (із зображенням Вінниці як крайньої східної точки Шляху) передали у музей паломництва до Сантьяго-де-Компостела, а інший незабаром повернеться назад у Вінницю, звідки все й почалося.  

Ініціатором цієї акції став Роман Степаненко – українець, який останні 10 років проживає у Карлсруе, що є містом-побратимом Вінниці. Він також взяв участь у естафеті.

«Вирушаючи у Шлях святого Якова цього року, окрім своїх персональних мотивів, ми мали важливу та почесну місію – підхопити естафету прапорів України з Вінниці до Сантьяго-де-Компостела, присвячену перезапуску української ділянки Шляху – Camino Podolico. Два прапори пройшли Подільське Каміно починаючи з Вінниці, потім доїхали до нас, у німецьке місто-побратим – Карлсруе, звідки відправився до Іспанії, щоб пройти з нами Англійський Шлях. Дорогою було надзвичайно приємно чути слова підтримки від місцевих жителів, коли вони бачили синьо-жовті стяги і завжди емоційно вигукували "Україн'я!!!"... Сьогодні ж, після паломницької служби в соборі, один з прапорів, разом із власним паспортом пілігрима, відправився до Музею паломництва Сантьяго (Museo Das Peregrinacións e de Santiago), щоб поповнити його експозицію. Нас зустрів директор департаменту колекцій музею Роберто, ми підписали акт прийому-передачі прапора до його фондів та зробили кілька фото на пам'ять.
Момент видався дуже емоційним, адже працівники музею з великою радістю прийняли такий цінний експонат, а ми отримали неймовірне відчуття завершеної місії, причетності до чогось історичного, та персональну екскурсію музеєм на додачу», – написав Роман Степаненко

Більше про акцію – за цим посиланням.

Фото Романа Степаненка