Camino Podolico стане частиною програми Днів Європейської спадщини у Вінниці

Дні європейської спадщини – важлива подія для Міста ідей, яка відбувається вже шостий рік поспіль. Темою цьогорічного заходу є «Маршрути, мережі та зв’язки», що підкреслює значення історичних шляхів, культурних мереж і взаємин, які об'єднують різні народи та культури Європи. Мета – акцентувати на взаємозв'язку культурної спадщини з минулим, сучасним і майбутнім, а також сприяти розвитку міжкультурного діалогу та порозуміння.

Раді повідомити, що цього року в рамках заходів буде відведеному особливе місце нашому Подільському шляху святого Якова – Camino Podolico! Учасників очікує спільний похід частиною маршруту, сплав, велотур, зустріч з пілігримами та неймовірно цікава лекція про паломництво на Поділлі.

ПРОГРАМА

Групове пішохідне проходження частини маршруту Camino Podolico

Відкрийте для себе мальовничу стартову ділянку Подільського шляху святого Якова з Вінниці до Гнівані! На вас чекають вражаючі пам’ятки сакральної архітектури, прекрасні береги Південного Бугу і відчуття полегшення в проходженні двох десятків кілометрів. Похід пройде з обідом у Селищі (вартість 140 грн). Доїзд назад з Гнівані до Вінниці рейсовим автобусом або електричкою (за власний кошт).

Коли: 21 вересня з 9:00 до 17:41.
Де: Костел Діви Марії Ангельської (Вінниця) – Костел святого Йосипа (Гнівань).
Реєстрація: https://forms.gle/oSyMjdL4kjJUpp8A6 

Сплав на байдарках за маршрутом Сабарів – Гнівань

Необов’язково мати власну байдарку, щоб помилуватися найкрасивішими видами Camino Podolico! Запрошуємо на сплав, який занурить в атмосферу давніх часів, коли Південний Буг був оборонною лінією кількох фортечних міст. Орієнтовна вартість 1560-1750 грн з особи. По маршруту буде зупинка на каву з сендвічами, а на фініші – великий пікнік на природі.

Коли: 21 вересня 9:00-15:00. 
Де: старт за Сабарівською ГЕС.
Реєстрація: https://forms.gle/FkNAqX3zNDRz8n7A7  

Лекція історикині Тетяни Кароєвої «Куди і як ходили давні паломники на Поділлі»

На лекції можна буде дізнатися про релігійні маршрути, якими користувалися паломники у давні часи, важливі святині Поділля та шляхи, якими прочани прямували до них. Лекція висвітлює значення паломництва в культурному та духовному житті регіону, а також його історичні аспекти.

Коли: 26 вересня о 17:30.
Де: Туристичний хаб Visit Vinnytsia (вул. Соборна, 89).
Реєстрація: https://forms.gle/7gjUFRvWUwgpWkgM8  

Дводенна велосипедна мандрівка частиною культурного маршруту Camino Podolico

Це мандрівка до села Межирів у Жмеринській громаді. Загальна відстань – близько 100 км (до 45+ км на день). Перший день – подорож до с.Межирів, геолого-історична екскурсія, ночівля. Другий день – повернення до Вінниці. Гідом для велосипедистів стане завідувач кафедри географії ВДПУ ім. М. Коцюбинського Володимир Канський. 
Вимоги для велоподорожі:
▪ велосипед;
▪ досвід їзди без зупинки не менше 2-3 годин;
▪ наявність намету, туристичного килимка, спального мішка.

Коли: 28-29 вересня. Організаційна зустріч відбудеться 26 вересня о 17:00 в Туристичному хабі (вул. Соборна, 89).
Де: Віниця – Межирів – Вінниця. Виїзд у суботу, 28 вересня, о 7:00 від зупинки «Електромережа». 
Реєстрація: https://forms.gle/u5KE7qGVj4abChFW8 

Зустріч пілігримів Подільського шляху святого Якова

Зустріч для обміну враженнями з пілігримами, що вже пройшли або планують проходити маршрут. Таких за останні місяці набралося вже понад 250! Запрошена гостя – амбасадорка Camino Podolico, гідеса пішого туризму Світлана Гордійчук.

Коли: 2 жовтня о 17:30.
Де: Туристичний хаб Visit Vinnytsia (вул. Соборна, 89). 


Із повним переліком заходів ДЄС у Вінницькій міській територіальній громаді ви можете ознайомитись за цим посиланням.

Нагадаємо, що Дні європейської спадщини (European Heritage Days) — це ініціатива Ради Європи, що включає проведення заходів і відкриття доступу до зазвичай закритих об’єктів задля підвищення обізнаності про культурну спадщину.

Координатор проведення Днів європейської спадщини у Вінницькій міській територіальній громаді – департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради.