Атрибути шляху святого Якова

Якщо ви плануєте здолати маршрут вперше, вам необхідно знати декілька важливих деталей, без яких шлях не вдасться пройти повноцінно. Мова йде про незмінні атрибути маршруту протягом століть.

У першу чергу це паспорт пілігрима, у якому необхідно проставляти штампи у кожному населеному пункті, який ви проходите. Паспорт можна придбати у соборах, туристичних центрах та альберге, зазвичай їхня ціна коливається у межах декількох євро, іноді його можна отримати безкоштовно.

А коли ви пройдете шлях, ви отримаєте сертифікат, який підтвердить, що ви здолали маршрут повністю, для багатьох мандрівників та пілігримів цей документ є надзвичайно цінним, запитайте у будь-кого, хто проходив маршрут, думаємо їхня відповідь буде така ж сама.

На шляху святого Якова є особливі хостели – альберге, вони існують спеціально для пілігримів каміно і є значно дешевшими за звичайні хостели та готелі. Вартість ночівлі у такому закладі коливається в районі 5-15 євро.

Проте одним з найбільш видимих символів каміно можна назвати мушлю, яку купують та прикріплюють до рюкзаків, або ж беруть додому у якості сувенірів. Загалом мушля є і вказівником на шляху каміно, якщо ви бачите вказівник, який візуально схожий на мушлю і на стрілку одночасно, він вам підказує подальший напрям руху до Сантьяго де Компостела.