На форумі Adria Camino у Хорватії представили Подільський шлях святого Якова

Вінниця як координатор туристичного маршруту Camino Podolico взяла участь у форумі Adria Camino, що тривав з 2 по 5 травня. На ньому делегація з Вінницької міської ради представила Подільський шлях святого Якова на міжнародному рівні, а також підписала меморандум про співробітництво зі співорганізатором заходу – Братством святого Якова Хорватії. 

Програма форуму Adria Camino включала круглі столи та виступи спікерів, ексклюзивну виставку маршрутів Каміно з понад 15 країн Європи (в тому числі і Camino Podolico в Україні), обговорення і поради від паломників, майстер-класи, показ фільму «The Way, My Way» і навіть спеціальну театральну виставу. Серед запрошених спікерів були представники з різних країн та європейських інституцій: Європейської Комісії, Ради Європи і Європейської федерації Шляху святого Якова. 

Вінницю на форумі представили заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний і працівниці департаменту маркетингу міста і туризму ВМР: заступниця директора Світлана Циганкова та спеціалістка відділу розвитку туризму Ірина Собко.

Від імені Вінницької міської ради Андрій Очеретний підписав меморандум з Братством святого Якова Хорватії, метою якого є розвиток і популяризація Шляху святого Якова в Східній Європі та Балканському регіоні. У документі серед напрямів співробітництва сторін є такі:

  • обмін досвідом у розв’язанні проблем розвитку туризму, збереження та популяризації культурної спадщини територіальних громад і регіонів;
  • співробітництво з юридичними та фізичними особами інших держав з реалізації економічно вигідних проєктів для громад та організацій, що розвивають Шлях святого Якова;
  • розвиток та популяризація культурного маршруту Шлях святого Якова в Україні, Хорватії та сусідніх державах.

Першим результатом співпраці стала спільна грантова заявка на 198 539 євро  Туристичної ради м. Шибеник (Хорватія), Братства святого Якова Хорватії, департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради та Асоціації друзів Camino de Santiago у Румунії, подана на програму ЄС «Креативна Європа». Її цілями є: створення мережі з семи організацій, які опікуються культурною спадщиною через збереження європейських культурних шляхів; розробка освітньої онлайн-платформи зі спеціальними курсами, проведення  навчання, а також організація міжнародного заходу, який об’єднає європейські країни, які займаються культурними маршрутами та розвитком і популяризацією культурної спадщини.  

Також у Хорватії під час усіх днів Adria Camino працювала виставкова зона, де були презентації маршрутів Каміно у різних країнах Європи: Боснії та Герцеговині, Словаччині, Нідерландах, Іспанії, Хорватії, Бельгії, Італії, Великобританії, Данії, Румунії, Польщі та Україні.

Подільський шлях святого Якова (Camino Podolico), сезон якого повноцінно стартував 25 квітня (вперше в умовах воєнного часу), на панельних презентаціях представила менеджерка проєкту Ірина Собко. Вона розповіла про те, як створювався маршрут, про його функціонування в умовах війни, а також плани на майбутнє, зокрема продовження маршруту до кордону з ЄС.