З Кам’янця-Подільського до храму святого Якова: протестовано нову ділянку Camino Podolico

В рамках відкриття першого повноцінного сезону паломництва Подільським шляхом святого Якова в умовах воєнного часу відбулося тестове проходження нової ділянки, яка сполучає Кам’янець-Подільський з історичними селами Рихта, Завалля та Панівці. В останньому розташований єдиний на сьогодні діючий храм святого Якова на Поділлі.

У груповому проходженні, яке відбулося 27-28 квітня, взяло участь 15 паломників  з Вінниці, Хмельницького, Києва та Кременчука. Більшість з них йшла пішки по заздалегідь спланованому маршруту.

Зусиллями громадської організації “Хмельницький спелеоклуб “Атлантида” та Жванецької сільської ради, які напередодні походу долучилися до Меморандуму Camino Podolico, було здійснено маркування частини нової ділянки тематичними вказівниками.

На проміжних ділянках паломників зустрічали місцеві активісти й працівники культурно-туристичної сфери. Так, у Рихті працівники місцевої бібліотеки та мешканка села пані Надія розкрили особливості багатовікової історії села, яке колись належало заможним магнатам і постачало з млина борошно на всю територію Подільського і Брацлавського воєводств. У Заваллі на паломників чекала захоплива екскурсія до унікальної печери “Атлантида”, що є частиною Національного природного парку “Подільські Товари”.

Кульмінацією походу стало відвідання недільної святкової служби в Храмі святого апостола Якова УГКЦ та спілкування з настоятелем отцем Ігорем, який служить тут уже 31 рік. Для місцевих жителів прибуття пілігримів зі Шляху святого Якова стало справжньою визначною подією, і вони запевнили, що радо прийматимуть паломників і в майбутньому.

Приємним бонусом на зворотному шляху стало знайомство з селами Окопи, Іванківці та Жванець, що розташовані на місцях злиття річок Збруч і Жванчик з Дністром. Колись ці території розмежовували три держави, а нині  три області об'єднаної соборної України. Завдяки цьому поселення мають цікаві пам'ятки фортифікаційної та сакральної архітектури.

“У цій мандрівці ми відчули справжній дух Camino, який об'єднав людей абсолютно різних професій ведучої телемарафону, ІТ-фахівчині, бухгалтерки, перекладача, працівника міжнародної організації чи директора друкарні, прокоментував директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені, який супроводжував групу по всій протяжності нової ділянки.  Як і на інших європейських маршрутах, ми відчули глибоку та щиру гостинність місцевих, неймовірну красу ландшафтів та глибоку історію регіону. Впевнений, що вже в цьому сезоні охочі зможуть продовжити паломництво Подільським шляхом до справді унікальної церкви, присвяченої апостолу Якову. Надзвичайно вдячні координаторам цієї ділянки Андрію Щербицькому, Юлії Гудковській, Тетяні Криворучко, Анастасії Яровій, Тетяні Овчарук, Катерині Кожухар та отцю Ігорю за таку чудову організацію”.

Наразі триває впорядкування маршруту, і вже незабаром на офіційному сайті www.caminopodolico.net з’явиться детальна інформація про те, як спланувати проходження нової ділянки Camino Podolico пішки або на велосипеді.