Представниця Подільського шляху святого Якова взяла участь у міжнародній конференції в Литві

Менеджерка Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico) з Вінниці взяла участь у міжнародній конференції, присвяченій 10-й річниці паломницьких шляхів до Сантьяго-де-Компостели у Литві.

Ця конференція відбулася 6 жовтня у столиці країни – Вільнюсі. Її учасниками стали представники муніципалітетів та асоціацій, які опікуються паломницькими шляхами святого Якова, з Іспанії, Нідерландів, Португалії, України, Польщі, Тайваню та ін. 

Україну та Подільський шлях святого Якова (Camino Podolico) на конференції представила працівниця відділу розвитку туризму департаменту маркетингу міста і туризму Вінницької міської ради Ірина Собко. Вона розповідала про те, як створювався шлях з Вінниці до Кам’янця-Подільського, його роботу під час війни та плани на майбутнє.

«Було дуже цікаво послухати досвід Литви та інших країн щодо розвитку Шляхів святого Якова та побачити, що можна перейняти та впровадити в Україні. Окрім цього була приємно вражена підтримкою України. У багатьох доповідях згадувалася боротьба України, відмічали важливість того, що попри обставини ми беремо участь у таких заходах та створюємо щось нове та цікаве» – розповіла Ірина Собко.

Мережа паломницьких доріг святого Якова у Литві розвивається з 2013 року і наразі складається з чотирьох пішохідних маршрутів у напрямку до іспанського міста Сантьяго-де-Компостела. Примітно, що саме литовські колеги значно доклалися до підтримки ідеї створення подібного маршруту в Україні з відправною точкою у Вінниці, серед них - колишня депутатка Європарламенту д-р Лайма Андрікієнє, мер міста Паневежис Ритіс Миколас Рачкаускас, член технічного комітету Європейської федерації Шляху святого Якова Дайнюс Варнас та голова департаменту культурної спадщини Міністерства культури Литви Альфредас Йомантас.

Автори проєкту з розвитку Подільського шляху святого Якова не припиняють роботу:
- наприкінці червня цього року Camino Podolico прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова;  
- в липні у Вінниці відкрили відправну точку Подільського шляху святого Якова,  
- у серпні проєкт Camino Podolico виграв грант від Ради Європи і Європейської Комісії, і наразі триває його реалізація

Фото - facebook.com/fpcsantiago