Camino Podolico 2024: рекомендації проходження маршруту в умовах воєнного часу

Вже за місяць, 25 квітня, стартує офіційний сезон проходження Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico). Оскільки в Україні триває воєнний стан, організатори підготували для туристів і паломників спеціальні рекомендації щодо проходження маршруту і перелік можливих укриттів.

Увесь шлях Camino Podolico поєднує 13 зупинок у громадах Вінницької та Хмельницької областей, а його довжина становить 252 кілометри. Їх можна здолати пішки за 12-14 днів, або на велосипеді за 5-7 днів. Оновлена інформація на сайті www.caminopodolico.net дозволить спланувати пішу подорож або веломандрівку з необхідною інфраструктурою для харчування та ночівель кожних 20-25 кілометрів. Також для пілігримів є цікаві відомості про історію та пам’ятки краю. 

Вирушаючи в маршрут, пам’ятайте, що ви відповідаєте за планування і безпечне проходження своєї подорожі з урахуванням наведених нижче рекомендацій.

Перевірка документів та режимні об’єкти

Завжди майте при собі документ, що посвідчує особу, а також паспорт пілігрима для підтвердження мети подорожі. Такий паспорт можна отримати у Вінниці – в Костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської (вул. Соборна, 12. пн-сб: 8:00-20:00; нд: 8:00-19:15. Канцелярія: 067 840 93 95), а також у Барській публічній бібліотеці (вул. Святого Миколая, 3). Для чоловіків віком від 18 до 60 років потрібно мати з собою ще військовий квиток або приписне посвідчення.

Важливо: заборонено наближатися до військових частин, засобів ППО, режимних об’єктів (ГЕС, залізничні депо та ін.), а також фотографувати їх та осіб у військовій формі.

Бронювання місць для ночівлі

Як і в довоєнні часи, наявність вільних місць у закладах ночівлі не є гарантованою, тому важливо бронювати їх завчасно, шукати резерв у випадку заповненості того чи іншого закладу, або огороджену територію для розбиття намету. В умовах комендантської години не рекомендується розбивати намети в місцях загального користування – осіб, які перебувають на вулицях, в полях чи лісах в заборонений час, можуть перевіряти правоохоронні та інші органи (це обмеження не діє під час повітряних тривог для переходу в укриття). Нагадаємо, що наразі комендантська година у Вінницькій та Хмельницькій областях триває з 00:00 до 05:00 ранку.

Оновлену інформацію щодо ночівлі станом на 2024 рік можна знайти у вкладці «Де зупинитися» (по кожній точці на маршруті), інформація доповнюватиметься щонайменше до середини квітня.

Заходи безпеки під час повітряної тривоги

Подбайте про власну безпеку! Проходячи маршрут, рекомендуємо використовувати додаток «Повітряна тривога» з налаштуванням відповідної області (Вінницька або Хмельницька), оскільки в сільській місцевості та менших містах можуть не звучати сирени. Варто обов’язково брати з собою павербанки на випадок довгої відсутності джерела живлення чи перебоїв в електропостачанні.

Переходьте в найближчі укриття під час повітряної тривоги! Перелік укриттів на маршруті можна знайти в додатку ДіЯ, на оновленому онлайн-трекінгу (буде доступний після 15 квітня) або за ЦИМ посиланням.

У випадку тривоги в місцях без укриттів ляжте в заглибленнях (ями, печери, бордюри, канави) або перейдіть до критих ділянок, де діє правило двох стін. Також за наявності може використовуватися перший поверх будь-якої будівлі, підвал, підземний перехід, льох – головне триматися подалі від вікон, дзеркал та іншого скла.